Tüm Branşlarda Hizmetinizde
Şu kullanıcı olarak giriş yapıldı:
filler@godaddy.com
Tüm Branşlarda Hizmetinizde
Şu kullanıcı olarak giriş yapıldı:
filler@godaddy.com
PERİODONTOLOJİ (DİŞ ETİ HASTALIKLARI VE TEDAVİSİ) NEDİR ?
Periodontoloji genel anlamıyla dişin etrafını çevreleyen yumuşak ve sert dokularla ilgilenen diş hekimliği alanıdır. Dişi çevreleyen yumuşak ve sert dokuların sağlığı anlamına gelen periodontal sağlığın kaybı sadece ağız hastalıklarına neden olmakla kalmaz beraberinde bir çok problemi de getirebilir.
DİŞ ETİ HASTALIĞI OLDUĞUNU NASIL ANLARIM ?
Periodontal sağlığınızın bozulduğunu gösteren etmenlerden bazıları şunlardır;
· Diş fırçalama sırasında ya spontan diş etlerinde kanama
· Kırmızı, şiş ve hassas diş etleri
· Kötü ağız kokusu
· Diş etlerinde çekilme
· Dişlerden kolaylıkla ayrılabilen, uzaklaşan diş etleri
· Dişler ve diş etleri arasında iltihabi akıntı
· Sallanan veya giderek birbirinden uzaklaşan dişler (dişler arasında aralıkların oluşması veya mevcut aralıkların artması)
· Isırma sırasında alt ve üst dişler arasındaki ilişkilerin değişmesi
· Mevcut protezin uyumundaki değişiklik
DİŞ ETİM ÇEKİLDİ NE YAPMALIYIM ?
Her şeyden önce diş eti çekilmenizin nedenini bulmak en doğrusu olacaktır çünkü nedeni ortadan kaldırmadığınız sürece tedavi sonrasında başarı şansı çok düşük olacaktır muayene esnasında diş eti çekilmenizin nedeni bulunup öncelikle bu ortadan kaldırılır ardından çekilmenin miktarına bağlı olarak çeşitli operasyonlarla çekilme geri yönde düzeltilip yeniden diş eti oluşturulabilir. Bunlar etmeni ortadan kaldırdıktan sonra gelecek doğal iyileşme, damak içerisinden doku alınıp ilgili bölgeye nakil ya da ilgili bölgenin etrafından bölgeye diş eti kaydırması gibi flep operasyonlarıyla gerçekleştirilebilmektedir.
DİŞ ETİ HASTALIĞI NEDEN ve NASIL OLUŞUR SONUNDA NE OLUR ?
Diş eti hastalığının en önemli etmeni bakteriyel diş plağıdır. Düzenli diş fırçalaması ve diş ipi kullanımıyla uzaklaştırılabilecek plak uzaklaştırılması gereken zamanda uzaklaştırılmadığında diş taşına evrilir bu da artık hastalar tarafından temizlenemeyecek bir formdur. Plak üzerindeki bakterilerin ürettiği zararlılar diş etlerinde iltihabi bir yapı oluşturur ve diş etlerini dişe bağlayan yapıları yıkıma uğratır. Erken dönemde müdahale etmedikçe hem yıkım hem de bakteri kolonizasyonu günden güne artar bunu dişi destekleyen sert dokuların (kemik) yıkımı izler ardından dişler sallanmaya başlar en son diş kaybına kadar gidebilecek durum oluşur.
DİŞ ETİ HASTALIĞI RİSKİNİ ARTIRAN ETMENLER NELERDİR ?
· Ergenlik, hamilelik, menopoz gibi hormonal değişiklik dönemleri
· Sigara kullanımı
· Diyabet
· Stres
· Yetersiz beslenme
· Doğum kontrol, antidepresan gibi ilaç kullanımı (lütfen ilaçları hekiminizin onayı olmadan kesmeyin)
DİŞ ETİ HASTALIĞI TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR ?
Düzenli diş hekimi kontrolü (6 ayda bir) sayesinde diş eti hastalıkları ileri boyutlara ulaşmadan basit diş taşı temizliği ve oral hijyen eğitimleri ile düzeltilebilmektedir. Daha fazla ilerlemiş vakalarda küretaj ve kök yüzeyi düzleştirme gibi işlemler yapılmaktadır. Bunların yanı sıra çeşitli vakalarda cerrahi operasyonlarla diş etinin tedavisi sağlanabilmekte ve hastaya daha kolay bir diş temizliği yapma şansı yeniden kazandırılır. Diş eti çekilmesinin fazla olduğu hastalarda ağız içindeki farklı bir bölgeden doku alınıp çekilmiş bölgeye nakli de kimi durumlarda mümkün olmaktadır.
DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ NE KADAR SÜRER AĞRILI BİR İŞLEM MİDİR ?
Diş taşı temizliği hastadaki taş miktarına göre değişmektedir 1 ya da 2 seansta bitmektedir. Özellikle hassasiyet sorunu yaşamayan hastalarımız için ağrısız ve anestezi gerektirmeyen bir işlemdir. Aşırı hassasiyeti olan hastalarda çok düşük miktarda anestezi uygulanabilir.
BİR TANIDIĞIM DİŞ TAŞLARINI TEMİZLETTİKTEN SONRA DİŞLERİNİN SALLANDIĞINI SÖYLEDİ ZARARLI BİR İŞLEM Mİ ?
Yukarıda bahsettiğim gibi diş taşlarının birikmesi hem diş etinde hem de kemikte büyük yıkımlara neden olabilmektedir maalesef uzun süre boyunca temizlenmeyen diş taşları bölgede iyice birikmekte ve kemik kaybının yerine geçmektedir yani en basit tabirle kemik olması gereken yerde orada bulunması son derece zararlı olan taşlar bulunmakta ve dişlere mekanik ve kimyasal tutunarak bir dayanak oluşturmaktadır. Taşların temizliğinden sonra bu sahte desteği kaybeden dişlerde mobilite (sallanma) görünebilir ancak emin olun bu durum sahte ve zararlı bir destekten çok daha iyi bir durumdur. Vaktinde temizliği ve düzenli kontrolü yapılan hiçbir sağlam dişte temizlik sonrası mobilite (sallanma) olmaz.
DİL VE/YA DUDAK BAĞI PROBLEMLERİ NASIL TEDAVİ EDİLMEKTEDİR ?
Dil ya da dudak bağı frenektomi denilen cerrahi operasyonla elimine edilip zararsız pozisyona getirilir bu işlem sonrası konuşma ya da fonksiyon kaybı yaşanmaz aksine fazla dil ve dudak bağı gerek konuşma gerek de estetik problemlere neden olabilmektedir.
Kuzey Ege Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
Kemalpaşa Mah. Ahmet Kocabaş Sokak No 5A, Gömeç/Balıkesir, Türkiye
Telif Hakkı © 2024 Kuzey Ege Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği - Tüm Hakları Saklıdır.
Kuzey Ege Sağlık Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.